ONSO FILMS

 

         El campaner Gabriel Mayans Femenies (1931), o el que és el mateix Onso Films, va presentar dia 14 d'agost al pati de sa Nostra de Campos, amb motiu de les festes patronals, la que pot ser la seva darrera pel·lícula. Es tracta de 'El llaüt de vela negra', que com diu el mateix programa informatiu, és "una història d'amor i de guerra, basada en una novela de Pere Morey. L'acció té lloc al Migjorn de Mallorca i a Alger l'any 1510. Tots els fets històrics que es descriven, succeiren realment".

 

 

         El cineasta va realitzar el seu primer treball l'any 1976, titulat 'Es llum de la terra'. Entre reportatges, documentals, 'fantasies', arguments i noveles, ha fet unes 70 cintes, i totes en la nostra llengua. Sempre ha utilitzat el Súper-8, un sistema d'allò més artesanal. De fet, només compta amb una còpia original de cada pel·lícula, el que ve a dir que ha produït un gran i ric patrimoni d'imatges digne de consideració. Cal dir, que l'autodidacta Mayans, que des dels 10 anys ja va començar a sentir inquietut per la captació de coses, ha estat guardonat amb diversos premis cinematogràfics.

 

 

         'El llaüt de vela negra' és el curt-metratge més llarg que ha realitzat; 54 minuts. També ha estat el que més pressupost ha implicat; unes 700.000 pessetes. La que major nombre de participants ha tengut; uns 35. Així mateix, aquesta darrera cinta ha estat la que més temps d'elaboració ha suposat; més d'un any i mig de feina. Tampoc s'ha d'obviar la col·laboració especial de l'actor professional Pep Tosar, així com a l'autor de la música original, Joan Bibiloni. El Govern de les Illes Balears i el Consorci per al Foment de la Llengua Catalana també han aportat la seva ajuda. En definitiva, és el treball que més 'maldecaps' ha acompanyat, el que ha duit a Mayans a dir que aquesta hagi estat, possiblement, la "meva última pel·lícula".

 

         Els escenaris que apareixen a la mateixa són: la Colònia de Sant Jordi, s'Avall, ses Covetes, diverses finques interiors amb barraques de roter, Cala Mondragó, ses Fonts de n'Alis, el Poble Espanyol, i el Centre Cultural de Campos, entre d'altres. El rodatge es dugué a terme en prop d'un mes i mig, i una de les curiositats és que l'escriptor Pere Morey interpreta un dels papers de la trama. Ningú ha cobrat, les anècdotes han estat moltes i bones, i l'agraïment del cineasta campaner cap a tots aquells que han col·laborat és sentit.

 

 

         A continuació, detall de la fitxa tècnica:

         -Actors: Toni Gomila, Jaume Salvà, Joan Nicolau, Miquel A. Torrens, Miquel Pons, Miquel Sastre, Pere Morey, Toni Forteza, Esteve Tomàs, Guillem Ginard, Joan Puigserver, Marc Lladó, Miquel Ariza, Miquel Bauçà, Miquel Prohens, Orestes Pérez, Pasqual Fernández, Pep Juan, Rafel Vidal, Tomeu Amer i Toni Mas.

         -Actrius: Xesca Bennàssar, Apol·lònia Obrador, Carolina Rivas i Bel Sánchez.

         -Els nins: Francesc Xavier Andreu, Leo Marín, Apol·lònia Maria Nicolau, Maria Marín, Javier Fernández i Marta Ballester.

         -Col·laboració especial: Pep Tosar com a Nicolau de Quint.

         -Música original de: Joan Bibiloni.

         -Ajudants de direcció: Xesca Bennàssar, Jaume Salvà.

         -Ajudant de rodatge: Joan Nicolau.

         -Efectes: Rafela Ollers.

         -Guió, filmació i direcció: Gabriel Mayans.

        

         Enhorabona Gabriel Mayans; Onso Films, i ànims per seguir fent noves pel·lícules.

                                                                                     Tomeu Obrador